Wild van Zuid-Afrika

Incentive reis Zuid Afrika inspireert

Missie volbracht

Dankzij uiterste krachtsinspanningen heeft het bedrijf de doelstellingen gehaald en worden de (verkoop)medewerkers beloond met een incentive reis naar Zuid Afrika. Wat ze daar meemaakten overtrof hun stoutste verwachtingen. En dat was precies de opdracht die Xcentive mee kreeg van het management.

za01

Onderweg naar The Big Five

God’s window

De hele wereld in één land. Dat zeggen ze wel over Zuid Afrika. Niet zo vreemd want er geen land zo divers als dit. En de natuur is er overweldigend. Zo zeer zelfs dat er een plek is die ‘God’s window’ wordt genoemd. De Blyderivier Canyon en God’s window zijn de parels van noordoost Zuid-Afrika. Een adembenemend ruige overgang van het zogenaamde highveld naar lowveld. Tip: per helikopter is dit extra indrukwekkend.

heli-blyde-river500

Spectaculair met heli naar Blyde river in Zuid Afrika

Met de Harley door Kaapstad

Maar onze incentive reis gaat eerst naar Kaapstad. Climax was een tocht met Harley Davidsons naar de kust om vervolgens te genieten van een ‘braai’ op een ongerept strand. De helikoptervlucht boven de Tafelberg en een catamarantocht bij zonsondergang waren hoogtepunten die ze ook niet meer zullen vergeten.

IMG_1779

Genieten op de catamaran voor de kust van Kaapstad

Wilskracht Nelson Mandela inspireert

Het bezoek aan Robben eiland, waar Nelson Mandela 18 jaar in gevangenschap leefde, maakte diepe indruk. De ‘never give up’ mentaliteit van Mandela motiveerde en inspireerde deze groep, zelf doorzetters bij uitstek, enorm.

Ontmoetingen in het wild

Na Kaapstad vloog de de groep naar het beroemde  Paul Kruger natuurpark in de buurt van Johannesburg (binnenlandse vluchten zijn doorgaans voordelig). Een authentieke lodge (exclusief) dient als basis voor onvergetelijke ontmoetingen met The Big Five: de leeuw, buffel, neushoorn, olifant en  luipaard.

index

Incentive reis Zuid Afrika Kaapstad wild in zicht

The Big Five

Leeuw
De Koning der Dieren. Een van de dieren waar de mens van nature het meest bang voor is. Hoewel dat niet per se nodig is, want de culinaire voorkeur van leeuwen gaat niet uit naar mensenvlees. Leeuwen die mensen aanvielen waren vaak ziek en niet meer in staat om bijvoorbeeld een grote, snelle buffel te vangen.

lion-shutterstock

The King

Buffel
Met een buffel wil je zeker geen ruzie hebben. Alle gidsen op safari in het Kruger Park – en in alle andere wildparken – zullen je ten strengste adviseren om op veilige afstand van deze grote jongens te blijven. Een buffel is bijna twee meter hoog en weegt soms wel 900 kg.
Jaarlijks sterven zo’n 200 mensen aan de zogenaamde “Black Death” – gedood door een confrontatie met een buffel – en daarmee kun je wel stellen dat de buffel de gevaarlijkste is van de Big Five. Alleen nijlpaarden hebben een hoger aantal slachtoffers op hun naam staan, maar dit ogenschijnlijke lieve dikkertje behoort niet tot de vijf groten.

african-buffalo-picture

The big five

Neushoorn
Ruim anderhalve meter hoog, 1400kg en een hoorn van ongeveer 50 centimeter: kenmerken van de zwarte en de witte neushoorn die zich voornamelijk bezig houden met grazen, grazen en nog eens grazen. Als je iets te dicht in de buurt komt en ze hebben een slecht humeur is vluchten al bijna niet meer mogelijk, tenzij je Usain Bolt heet. Een neushoorn haalt met gemak een snelheid van 50 km per uur.

South Africa Mala Mala Two white Rhinoceros (Ceratotheruim simum) 425045

The big five

Olifant
De Afrikaanse olifant is de ongevaarlijkste van de vijf en tijdens een safari hoef je ook niet heel bang te zijn wanneer je er één tegen het lijf loopt. Een olifant is gemiddeld 3,6 meter hoog en is met een gewicht tot wel 5500 kg een behoorlijke tegenstander. Maar echt snel ruzie zal je niet krijgen met een olifant, tenzij je in de buurt van een kalf komt of een sigaretje op steekt in het bijzijn van zo’n vriendelijke reus. Naar verluidt heeft Prins Bernard het in het verleden nog eens op een lopen moeten zetten toen hij besloot een sigaar op te steken.

Kwandwe-South-Africa

The big five

Luipaard
Deze gevlekte sluipmoordenaar is niet zo gevaarlijk als je denkt. Natuurlijk moet je hem niet aan z’n staart trekken, maar een ontmoeting met een luipaard zul je waarschijnlijk gewoon na kunnen vertellen. Voor een gewond luipaard kun je beter wel oppassen aangezien ze dan, net als de leeuw, zijn aangewezen op een eenvoudig te vangen prooi.
Zoals het eerste deel van de naam al suggereert zijn luipaarden relatief luie dieren. Tijdens het jagen brengt hij zijn tijd voornamelijk liggend in het gras door tot een prooi voorbij komt, waar hij vervolgens met een noodgang van 60 km per uur achter aan gaat. Om rustig van zijn prooi te genieten neemt hij de vangst geregeld mee een boom in. Daar kan hij ongestoord eten zonder last te hebben van hyena’s en andere geïnteresseerden.

Hanging-Out-African-Leopard-Tanzania-Africa

The big five

Impact door eenvoud

De laatste dag werd in Johannesburg doorgebracht voordat de groep terug reisde naar Nederland. Maar niet voordat er een bezoek werd gebracht aan het geboortehuis van Nelson Mandela in Soweto. Na alle prachtige avonturen, verwennerijen en sensationele belevenissen had deze eenvoud en het historisch besef de meeste impact op de gasten. Zo stond iedereen weer met beide benen op de grond en werd er nog heel lang over nagepraat.

Tip: Steeds meer bedrijven nemen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Voeg één of meerdere maatschappelijke elementen toe aan de incentive campagne en/of reis. Dat vergroot de impact significant met alle voordelen van dien (voor alle stakeholders). Xcentive heeft het maatschappelijk concept Impaction ontwikkeld. Uitgangspunt bij het Impaction concept is de combinatie van commerciële  en ideële doelen. Incentive programma’s met een duidelijke meerwaarde.

Soweto

Soweto geboorteplaats Nelson Mandela

Geïnspireerd? Bekijk ook de case accountmanagers in de zevende hemel incentivereizen Zuid Afrika.