Fascinerende belevenissen in Beijing

De nieuwste trends, de belangrijkste ontwikkelingen en de mooiste belevenissen.

De SITE International Conference is de grootste internationale incentive-branchevereniging. Altijd een bezoek waard vanwege de boeiende, educatieve inhoud en inspirerende omgeving. De conferentie vindt plaats op bestemmingen die echt iets bijzonders te bieden hebben voor incentivereizen. Bovendien steek je veel op van de educatieve workshops, inspirerende keynote speakers en ontmoetingen met branchegenoten met wie je informatie deelt en de nieuwste ‘hot spots’ bespreekt. Deze keer reisden we naar de Chinese metropool Beijing.

BEIJING-GREAT-WALL-DRUMS

Beijing – Great Wall Drums

5000 jaar cultuur staat garant voor unieke beleving

Beijing is in relatief korte tijd uitgegroeid tot een moderne miljoenenstad. Het contrast met de 5000 jaar oude beschaving is dan ook fascinerend. De stad heeft zich enorm uitgeslooft om het de bezoekers naar de zin te maken en een blijvende indruk achter te laten. Een buffet diner voor de vroege gasten op The Great Wall is een Great Experience. De verlichte muur die zich door de bergen slingert geeft een mysterieus gevoel. Hippe Chinese meisjes die roffelen op grote pauken accentueren het effect. Voor de officiële openingsavond is de Taimiao tempel uit 1420 exclusief voor SITE gereserveerd. We zitten buiten aan prachtig gedekte tafels. De show is wervelend, kleurrijk en van niveau. De artiesten dragen schitterende kostuums uit de Ming en Quing dynastie.
Op zulke momenten besef je weer in wat voor fascinerende branche we werkzaam zijn en welke positieve energie mensen opdoen tijdens incentivereizen.

Beijing-Ming-Dynasty1

Beijing – Ming Dynasty

Ook de slotavond is een belevenis. Beijing had The Watercube beschikbaar gesteld voor het gala slot event. Het kost wat, maar dan heb je ook wat voor $ 143 miljoen. Het is één van de grootste zwemarena’s in de wereld. Ronduit spectaculair. Het gebouw ziet er uit als een rechthoekige doos bekleed met transparant bobbeltjesplastic. In de avond ziet het er nog fascinerender uit door de 16,7 miljoen led lampen die het gebouw van binnen en buiten veranderen in een palet van kleuren gerelateerd aan water. Direct naast deze bijzondere plek ligt het Vogelneststadion, hoofdarena tijdens de Olympische Spelen.

IMG_9408

Beijing – Water Cube

Op eigen gelegenheid ook enkele hoogtepunten bezocht waaronder het idyllische Summer Palace aan het meer en het Plein van de Hemelse Vrede in het centrum met daarachter The Forbidden Palace. Het paleis heeft meerdere tempels achter elkaar die allen voorzien zijn van enorme pleinen. Bedenk daarbij de indrukwekkende verhalen uit de oudheid en je realiseert je dat je je op unieke plekken begeeft.

Staatshoofden als reisleider

Keynote speaker Peter Greenberg is een grootheid in de USA. Hij is één van de meest vooraanstaande journalisten op het gebied van reizen. Momenteel bekend van zijn tv shows bij CBS. Deze journalist krijgt het voor elkaar om staatshoofden te transformeren tot reisleider die hem gidsen door hun land.
Hij signaleerde dat reizen wereldwijd blijft groeien ondanks de crisis. Reizen verandert wel. Ondanks dat de prijzen onder druk staan wordt steeds meer waarde gehecht aan inhoud en waarde.
Het gaat niet om om wie het minst betaald heeft maar maar wie de mooiste ervaring had. Het gaat niet om de presidentiële suite maar om dat authentieke hotel. Zijn advies: Ga meer weg van de gebaande paden. Verras je relaties en medewerkers met verassende alternatieven. Ontdek de relatief onbekende bestemmingen die zich nu ontsluiten voor reizigers. Hij noemde als voorbeelden Birma en Colombia die inmiddels veel toegankelijker zijn geworden voor toerisme. De corrupte regeringen zijn vervangen waardoor er meer veiligheid is, de infrastructuur sterk is verbeterd, meer airlines er op vliegen, (buitenlandse) investeerders aantrekt, geen visa meer of de tijd van de aanvragen significant teruggebracht. Met het besef dat zoveel mogelijk hotels en toeristen niet het doel moet zijn maar een beleid voor de lange termijn beter rendeert.

Ontwikkelingsgebieden toeristische trekpleisters van de toekomst

Professor Geoffrey Lipman, directeur van van Greenearth.travel en adviseur van de Secretary General of the World Tourism Organization (UNWTO), en het World Economic Forum geeft een boeiend college over de ontwikkeling van MVO en de reisindustrie. De transitie naar een groene economie wordt steeds meer geaccepteerd als antwoord op de enorme uitdagingen op de economische neergang, klimaat verandering en de kloof tussen arm en rijk. In een wereld met de dreigingen van een uitdijende bevolkingsgroei, schaarser wordende grondstoffen en een tekort aan voedsel zal de wereldgemeenschap zich moeten aanpassen. Tussen nu en 2050 moeten we minder afhankelijk worden van traditionele grondstoffen (olie, kolen), zullen iets significants moeten doen aan de klimaatverandering en het terugdringen van armoede. Dat impliceert nieuwe technologieën en innovaties met een koppeling van informatie technologie en energie technologie. Veel (arme) ontwikkelingsgebieden zullen daarvan ook profiteren en hun land relatief snel kunnen opbouwen en toegankelijker maken. Daar kan de reisindustrie een belangrijke rol in vervullen als aanjager van de economie. Als dienstensector waarin de meeste werkgelegenheid worden gecreëerd. Die investeringen en welzijn brengt als de infrastructuur wordt opgebouwd en toeristeninkomsten direct ten goede komen aan de lokale bevolking. Tevens leidt het tot een bredere cultuurkennis, wederzijds begrip, tolerantie en voorspoed. Lipman stelt dat het geen toeval is dat zodra landen hun oorlogsactiviteiten staken zij als eerst de reisrestricties opheffen en het toerisme bevorderen.
Hij is er van overtuigd dat het nu de tijd is om het bedrijfsleven te overtuigen om hun MVO beleid nu ook om te zetten in actie. Daar liggen ook de kansen voor de incentivebranche om hun toegevoegde waarde te tonen door op creatieve wijze te anticiperen. Door aansprekende voorbeelden met MVO elementen te bedenken en te organiseren, die mensen raken en motiveren.

China groenste economie ter wereld

Mr Sun Wijia, de vice voorzitter van het bureau voor ontwikkeling van toerisme in Beijing. Beijing is de laatste jaren sterk gegroeid in MICE toerisme en bezet momenteel de 10e plaats op de wereldranglijst.
In 2011 waren er 20,9% meer internationale conferenties en 40% meer MICE bezoekers dan in 2010. MICE toerisme is dan ook van groot belang voor Beijing.
Voor de ontwikkeling van toerisme is duurzaamheid prioriteit nummer 1.China realiseert zich dat dit een onontkoombare ontwikkeling is en wil de groenste economie ter wereld worden. Meerdere maatregelen zijn bijvoorbeeld in
Beijing getroffen om de milijoenenstad te beschermen tegen luchtvervuiling en congestie door het verkeer. Sinds de olympische spelen worden er bijvoorbeeld per maand nog maar 20.000 kentekenvergunningen verleend uit de 1 miljoen(!) aanvragen.

Driekwart winnende cases met MVO elementen

Het is dan ook geen toeval dat driekwart van de winnende cases voor de Chrystal Awards (de belangrijkste onderscheidingen voor de incentivebranche) voorzien waren van MVO elementen in de incentiveprogramma’s. Veel aandacht voor het beperken van carbon footprints, humanitaire hulp, acties voor bescherming van cultureel erfgoed en zelfs haaienpopulaties. Vijf jaar geleden was er nog geen enkel programma met MVO componenten. ‘It’s here to stay’ hoorden we vaak onder de conferentiegangers.

Bekijk ook onze bijzondere case voor een internationaal verzekeringsconcern: incentivereizen Beijing